Drożdżyca – co to?

0

Posted by Aneta | Posted in Drożdżyca i grzybica | Posted on 19-07-2010

Tagi: , , ,

Odchudzanie

Drożdżyca, nazywana też kandydozą, jest chorobą pojawiającą się w wyniku ekspansji grzybów z rodzaju Candida.

Są to grzyby, które znajdują się dosłownie wszędzie wokół nas i… w nas, choć ze statystyk wynika, że jedynie co druga osoba jest nosicielem tego grzyba, teoretycznie więc co druga osoba jest bardziej zagrożona chorobą.

Drożdżyca nie pojawi się dopóki organizm nosiciela jest sprawny, wydajny i ma prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy. Układ immunologiczny bardzo dobrze radzi sobie z grzybem, ale do czasu – w chwilach jego osłabienia może dojść do nadmiernego przyrostu populacji tego pasożyta i… problem mamy murowany, co więcej problem ten jest często niewidoczny i trudno go jednoznacznie zdiagnozować na podstawie objawów!

Przyrost i przerost drożdży

Drożdże żyły sobie wokół nas i w nas od zawsze, ale drożdżycę, jako chorobę, opisano stosunkowo niedawno. Niektóre źródła i niektórzy naukowcy sądzą, że przerost drożdży w naszych organizmach jest skutkiem wszechobecności antybiotyków, które zaczęliśmy stosować bez umiaru. Ważna jest też dieta, a szczególnie cukier w prostej, przetworzonej postaci. Spożywamy tyle cukru, że nic dziwnego iż drożdże atakują – one uwielbiają zasłodzone środowisko.
Nie mniej szkodliwe są inne wysoko przetworzone pokarmy. Kiedyś nasze układy odpornościowe zaprawiały się w bojach związanych z trawieniem korzonków i innych podobnych cudów natury. Dziś dobroczynne bakterie zamieszkujące nasze organizmy również nie mają odpowiednich warunków do rozwoju. Jak więc mają się rozwijać i bronić nas przed drożdżami? Nie ma sposobu. Zwyciężają drożdże, bardziej wytrwałe, na dodatek odżywiane przez nas tak dobrze jak jeszcze nigdy dotąd.

Zagrożenia

Wszystko co osłabia nasz układ odpornościowy i zabija dobroczynne bakterie żyjące sobie w jelitach może przyczynić się do powstania drożdżycy. Do największych zagrożeń należą:

  • maceracja naskórka, czyli jego zmiękczenie np. wskutek oparzeń, zakażeń, odparzeń
  • urazy naskórka (mechaniczne i wszelkie inne)
  • nadmierna potliwość (drożdżaki uwielbiają takie środowisko)
  • cukrzyca (osłabia układ odpornościowy, a poza tym sprawia, że organizm staje się bardziej przyjazny drożdżakom)
  • choroby hormonalne (zaburzają procesy biochemiczne)
  • otyłość i ciąża (osłabienie odporności, zmiana zasad funkcjonowania organizmu)
  • niedobory witaminowe (szczególnie witamin z grupy B)
  • przyjmowanie antybiotyków
  • leczenie sterydami.

Jakie części ciała mogą zostać zaatakowane przez drożdżaki?

Praktycznie wszystkie części ciała są zagrożone. Drożdżaki atakują skórę, paznokci i błony śluzowe, które są wszechobecne. To sprawia, że na ich ekspansję narażone jest całe ciało i to zarówno od zewnątrz jak i od środka.
Jeśli zmiany są widoczne tj. na przykład na śluzówka jamy ustnej bądź narządów rodnych tworzą się charakterystyczne białe plamy, albo pojawia się zaczerwienienie na skórze (pomiędzy palcami lub fałdami skórnymi) czy zmiany na paznokciach drożdżycę można dosyć łatwo rozpoznać. Gorzej , gdy umiejscawia się ona wewnątrz organizmu, wtedy objawy często mylone są z objawami zmęczenia lub wyczerpania organizmu.

Leczenie drożdżycy

Zawsze przeprowadza się pod kierunkiem lekarza, warto się do niego udać, zwłaszcza że dzisiejsze farmaceutyki bardzo dobrze radzą sobie z likwidacją drożdżaków. Niezależnie od leczenia i wyleczenia należy dbać o odporność organizmu i stale ją wzmacniać. Ponieważ nasza dieta jest niespecjalnie zdrowa dobrze jest sięgnąć po wzmacniające suplementy takie jak Folic Acid – kwas foliowy, który wzmacnia naszą naturalną odporność.

Ciekawym sposobem na zapobieganie drożdżycy jest stosowanie… drożdży. Drożdży w tabletkach, lub drożdży spożywczych po wcześniejszej neutralizacji (sparzeniu mlekiem lub wyprażeniu w garnku lub na patelni). Takie drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B, których niedobór jest jedną z przyczyn pojawiania się drożdżycy.
3,8

No related posts.

Write a comment